Rabu, 24 Oktober 2012

SERI KAYA PULUT LABU AKA SERI MUKA LABU


Salam semua...moga hari ini semua dalam rahmat Ilahi...dengan limpah rezeki kesihatan yang diberikan oleh Allah semalam dapat la makan seri muka labu ini...mengidam..ngalahkan orang mengandung...gitu...Sambil memasak lauk makan tengahari maka sambil tu buat kuih nie..lauk tengahari akak masak asam pedas ikan sembilang, pucuk paku masak lemak dengan labu, sambal belacan..ikan kering...tapi lupa amik gambor maaf ler yer...bleh citer jer... tapi resepi seri muka labu ni akak bagi ehhh...

Yang teringin nak makan akak sendiri sebab aritu ada la kawan2 post kt FB mcm sedap jer...teringat2 jer maka buat ler ..

Mari kita tengok apa yang diperlukan untuk hasilkan kuih nie yer

Bahan2
2 cawan pulut - dibasuh, kemudian rendam dengan 2 cawan santan dan sedikit garam..tepikan
1 cawan labu - akak gunakan microwave untuk empukkan labu, dah empuk lenyek2 kan kemudian campur 1 cawan air...so akan jadi 2 cawan labu ok
Gula melaka - yang ini akak guna gula yang bulat2 tu kan...pastu akak panaskan dengan air hingga mencair kemudian tapis hingga dapat hasilkan 2 cawan gula melaka tu
1 cawan santan pekat
2 cawan tepung gandum

CARA
1.  Pulut tu kita rendam dalam 2 jam.... dah nampak kembang dan air macam kering tambah air sedikit supaya pulut tenggelam... kemudian kukus selama 1/2 jam hingga pulut tanak... dah tanak ambil plastik atau daun pisang...mampatkan pulut hingga padat dan tiada ruang lagi... ketepikan...kukus nie akak cuma guna kuali jer... tak guna pengukus pun ..kuali kat rumah tu kan kita belikan tutup yang mungkum...jadi tak payah susah2 guna pengukus...kuali akan jadi periuk serbaguna kat rumah....buleh gitu... nak masak tak perlu lengkap semua baru nak masak...apa yang ada kita pelbagaikan

2.  Untuk bahan atasnya...kita satukan semua bahan yang akak dah nyatakan kat atas tadi tu...gaul guna whisk original... apa tu...whisk original... tangan ler... baru kita bole rasa mana yang bergentel2 boleh kita leraikan dengan tangan....itu yang lagi sedap tau...guna tangan... tapi pastikan tangan ada bersih ler kan...barang kita nak makan...

3.  Dah siap tuangkan ke dalam bekas isi pulut tadi tu dan kukus selama lebihkurang 45 minit... lama sebab akak guna api kecil..sambil mengukus akak pi bersihkan diri bersihkan rumah jap dan solat...pas solat baru la tengok kuih dah masak ke belum... dah masak angkat dan sejukkan... Dah sejuk baru potong dan ngapppp....
Yang ni potong tak brape nak sejuk..jadi mcm tu la tak lawa kan dia taak sharp mcm gambar atas tu...tak sabar nak makan...tu yg potong walau kuih suam2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan