Khamis, 11 Oktober 2012

OREO CHEESE CAKE SETELAH SEKIAN LAMA





kek ini dibuat berdasarkan permintaan anak teruna no. 2 yang dah tersangat la lamanya.. dah dah tersangat ler kesian mama..maka mama pun membaking la untuk dia...

Dan untuk resepi kali ini akak kurangkan kandungan gula dalam kek..dan memang agak sedap la..(masuk bakul angkat sendiri la kan)... sebab manis kek datang dari topping jer dan sememangnya pilihan topping adalah dipilih sendiri oleh peminta kek..dia nk makan kek ngan topping tu, jadi kalau kek manis sangat agak muak nanti...

Resepi masih ikut asal yang akak pernah upload kat sini tapi ada perubahan kuantiti, jom semak resepi.

BAHAN2

A
500 gm cream cheese
5 sudu margerin
4 biji telur - asingkan putih dan kuningnya
8 sudu gula kastor - akak guna gula perang
Plain yougart - jenis apa2 pun boleh yang kecil yer..lupa lak brape gram yg kecil tu huhuhuhu
2 sudu jus limau - akak guna limau sunkist jer
6 sudu tepung gandum
1/4 sudu kecil bikarbonat
1/4 sudu kecil baking powder

B
175 gm biskut oreo (tak ingat anggaran gm tu tapi beli yang biasa tu bukan dlm plastik kecil tu tau -  tpi klu lgi bnyk lgi anak2 suka)
2 sudu margerin

CARA2
1.  Bahan B - biskut oreo buang krimnya dan blend halus...bagi yg malas nak blend masukan biskut dalam plastik yang agak tebal dan tumbuk2 dengan anak lesung hingga hancur, panaskan margerin (akak masuk dlm m/wave 15 saat).  Pastu gaulkan biskut dengan margerin hingga rata.
2.  Ambil loyang ukuran 8 inci atau 9 inci sapukan tepi loyang dengan margerin dan bawah loyang tu letakkan kertas minyak (utk mudahkan keluar kek bila masak nanti).  Biskut yang telah di blend tadi masukan dalam loyang dan tekan2kan hingga padat, kemudian masukan dalam peti ais dalam 1 jam
3.  Ayak tepung bersama bikarbonat dan baking powder.
4.  Cream chesse dan margerin satukan..pukul hingga kembang, kemudian masukan gula 5 sudu pukul lagi...masukan kuning telur satu persatu selepas tu masukan pula yougart dan jus limau..pukul  lagi,  masukan pula tepung yang telah diayak tadi...yang nie kena buat slow2 yer kalau tak nanti tepung terbang. Tepikan adunan nie... sambil tu panaskan oven masukan loyang berisi air juga dalam oven yer...sbb cheese kena bakar dgn kaedah water bath..sbb cheese cepat hangus kalau bakar gitu ajer
5.  Ambil putih telur..pastikan semasa mengasing putih dan kuning telur..asing betul jangan tercampur kuning telur di bahagian putih tadi.  Masukan 3 sudu gula pukul hingga adunan kental, kental bermaksud bila kita terbalik kan mangkuk adunan tak jatuh.  Kalau putih telur ada campuran kuning telur adunan sukar jadi kental
6.  Campurkan adunan kat no. 4 tadi dengan adunan no. 5 yang ini gunakan spatula atau sudip gaulkan secara kaup dan balik jangan godak ....dah rata semua masukan dalam loyang dan bakar.
7.  Bakar dalam had 170 darjah atau ikut oven masing2 dan tutupkan loyang dengan aluminium foil atau tutup periuk, yg ini untuk mengelakan kek hangus.  Bakar dalam tempoh lebihkurang 1 jam... bila dah masak sejukkan dan masukan dalam peti ais...
8.  Dah sejuk terbalikkan kek dan hias atas ikut la suka sendiri..yang ini akak letak topping strawberi dan blueberi mengikut permintaan anak teruna tu la...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan