Isnin, 15 Oktober 2012

LAKSA JOHOR

kasi preview gambar dulu blh...resepi nanti eh...



Ok nak bagi resepi laksa Johor yang enak dan mudah disediakan...mula2 kita tengok bahan2 yer

Bahan KUAH
1 kg ikan kembong
200 gm udang kering
200 gm ikan kering kurau - kebetulan masa buat cari ikang kering ni tak ada jadi tak masuk ..kalau ada biasa akak akan masukkan
1 cawan santan pekat beli santan dah siap perah tu ..
1 cawan kerisik
3 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
8 sudu serbuk kari ikan
2 liter air
garam secukup rasa
3 keping asam keping
gula sebagai pemankin
minyak untuk menumis - anggar sendiri boleh hehehehe...

CARA memasak
1.  Ikan disiang, dan dibersihkan.. masukan dalam periuk dan masukan lbhkuran 1 liter air..rebus hingga ikan masak
2.  Dah masak ikan tu toskan..asingkan isi dan tulang... dah tu kisarkan isi dan tulang secara berasingan..ala mula2 kisar isi...asing..pastu kisar tulang ikan dan tapis...dah siap satukan kedua2 tu.
3.  Udang kering dan ikan kering rendam hingga lembut, kemudian kisar dengan air yer ... masukan dalam periuk bersama2 ikan yang telah dikisar tadi... 
4.  Santan dan kerisik masukan sekali dalam periuk berisi bahan2 yang telah dikisar tadi...semuanya akan menjadi lebih kurang 3 liter cairan yer...lebih kurang tau akak tak sukat masa buat huhuhu...panaskan periuk
5.  Bawang besar dan bawang putih..dikisar halur... kemudian dalam bekas asing tumiskan bawang tadi..dah garing masukan serbuk kari...tumis hingga naik minyak...kemudian masukan kedalam periuk berisi ...isi ikan dan kawan2 dia tadi..masukan garam, gula dan asam keping... renehkan kuah hingga pekat.... siap...
6.  Sebenarnya kalau ikut resepi asal.. guna ketumbar, jintan dan lada kering, tk guna rempah kari...tapi kan dah ada kemudahan ...guna serbuk kari jer senang...tapi kalau nk pedas tambah la sedikit lada kering, akak tak tambah sebab tak nak anak2 kepedasan nanti..

BAHAN MEE
1 bungkus spaggeti
2 sudu minyak zaitun
air untuk merebus
CARA
Ala rebus spaggeti tu macam biasa jer kan...chef dah tunjuk kat tv tu kan...macam tu la

BAHAN2 sampingan
1 biji timun
2 labu bawang besar
taugeh - 50 sen
1 ikat daun kesom
1 ikat daun selasih - yg nie akak tak masuk sebab tak ada huhuhu...
2 inci belacan
5 tangkai cili merah - cili besar tau
5 tangkai cili padi
1 biji bawang merah
limau kasturi
minyak untuk mengoreng

CARA2
1.. Buat sambal belacan dulu tau...sambal belacan akak pedas sikit sbb anak2 tk makan laksa dengan sambal belacan, mama jer makan...mama nak pedas ikut suka la kan...kalau ikut resepi asal sambal belacan yang sedap, kena bakar belacan tu, cili dan bawang mentah jer gitu tapi akak goreng jer semua bahan tu belacan, cili merah, cili padi dan bawang... dah layu angkat dan kisar...dah tu perahkan limau kasturi dalam 3 biji utk seimbangkan rasa masin belacan tu..
2.  Timun, buang empulur ambil isi yang keras tu jer, bawang mayang kasar, taugeh buang ekor dan topi yer.  Daun kesom cuci dan cincang halus...limau kasturi potong 2....siap susun macam dalam gambar atas tu yer....
3.  Dah siap semua ambil pinggan isi spaggeti, dan bahan sampingan tadi...curah kuah....gaul guna tangan dan makan...pehhhhh...sedap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan