Rabu, 24 Oktober 2012

HOME MADE ICE CREAM


Home made ice cream atau ais krim buatan rumah...boleh gitu...kalau tgk kat gambar tu macam tak ada beza jer kan tapi bila buat ada beza benornya yang dibuat dirumah dan yang dibeli siap dikedai..

Akak jalan2 tempat kawan aritu pastu ada kawan dia datang...bagitau yang dia terliur dengan ais krim..tapi buat sendiri... waa apa lagi dengan cepat minta dia bagi resepi...tapi resepi yang akak nak bagi nie akak dah tukar sikit mengikut barang yang ditemui jer...kalau ikut resepi yang dia bagi tak jumpa barang tu...so oter jer la...biasa la oter mengoter resepi pun memang kerjaku kan

meh kita tengok apa barang perlu nak wat ais krim nie

BAHAN2
550 ml susu dutch lady - perasa coklat
1 1/2 cawan krimer coffee mate
4 sudu susu krimer pekat manis
3 sudu serbuk koko - vanhhouten lagi sedap - ntah betul ke ejaan tu
1 sudu ovellate

CARA2
Satukan semua bahan didalam mangkuk atau dalam mangkuk mixer....kalau mixer kat rumah jenis ada stand masukan jer dalam mangkuk tu abis citer....Memandangkan mixer akak tu mixer murah.. tahap kelajuan 1 smpi 5 sama jer maka dengan kata lain tak ada kelajuan rendah... maka akak kena la mixed all together dengan whisk jer...bila semua dah bersatu baru la mixed dengan mixer dengan kelajuan tinggi selama lebihkurang 10 minit atau setelah adunan naik dan berkilat... 

Bila dah siap masukan dalam bekas tupperware atau tipuware dan simpan didalam freezer selama setengah hari...akak buat malam dan paginya tarrraaa... ais krim dah boleh dimakan...tapi yang dibuat sendiri nie texture agak kasar berbanding dgn yang kita beli..tapi rasa ok sama jer

Akak buat 2 perasa coklat dan strawberi... ..owh lupa nk bagitau kalau ikut sukatan kat atas tu ais krim yang boleh kita dapat akan memenuhkan bekas 2 liter ..banyak tu kan..OK untuk perasa strawberi guna susu perasa strawberi jer la....dan kurangkan sedikit susu pekat tu jadi 3 sudu... cara sama juga.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan