Khamis, 4 Oktober 2012

KARI DAGING CHORI CHORI


Haaaa...bila dah post sekali dia da macam ketagih nak upload hari2 la plak kann...akak sebenarnya hari2 masak... sebab hari2 ada orang nak makan kan...
ni list menu minggu nie tapi tak leh nk post sebab tk ada gambar ..klu tk ada gamba masuk resepi kang orang kata tipu lak kan

Isnin - ikan keli bakar, bakar kat atas kuali leper tu jer..pagi2 mana nk layan bakar basah2 tu kan... dah masak lemak cili ala2 orang jawa atau orang jawa panggil pecel lele...tapi pecel kena letak daun cekor... anak2 kat rumah tak suka cekor so tak lengkap nk panggil pecel...boleh gitu.., dah tu sayur terung sambal..ikan kering settle...malam menu lain plak... beli kat pasar...tak larat mak oooiii pagi petang masak...lotih

Selasa - masak simple jer ikan tanda masak asam rebus jer... seger kata org jawa...lawan ngan bendi goreng garing...settle..petang ikan keli goreng sambal plak...huhuhu..pening kan pagi petang fikir menu 

Rabu - ayam masak caca lala ...apa tuh .. cam masak merah tapi akak guna sos spagethi..dia jadi ala2 macam menari caca gitu rasanya...heehhe... lawan dengan timun kucurah sos cili ngan sos tiram... cukup la kan..itu pun smpi menjilat periuk uuu.. tapi ayam caca lala ni yg sedap guna ayam kampung...rasa eeerrmmmmmm  manis gitu

Gambar kat atas tu KARI DAGING CHORI CHORI mari kita semak bahan2
1 kg daging - rebus separuh masak... disebabkan dah rebus 200gm dah ilang masuk peerut anak bujangku sebelum sempat mama jadikan lauk
6 sudu serbuk kari
3 labu bawang besar
5 tangkai cili merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
2 sudu kicap pekat
5 sudu kicap manis
1 cawan susu cair
2 biji kentang - kupas dan belah 4
2 biji tomato - belah 4 ke 8 ke ikut suka
air secukup suka
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

CARA2
1.  kunyit, halia, cili merah dan bawang putih kisar halus
2.  bawang besar mayang kasar
3.  panaskan minyak dalam kuali masukan bahan yang di kisar tadi...bila dah naik bau masukan bawang besar, tumis hingga layu kemudian masukan kari dan secawan air dari rebusan daging tu... gaul sebati hingga naik bau dan minyak
4.  masukan daging tadi... kacau ...masukkan pula kicap pekat dan kicap manis... tutup dan kecilkan api hingga daging benar2 empuk.
5.  bila daging dah empuk masukkan susu cair tadi garam secukup rasa, tambahkan kentang dan tomato kalau suka... akak masuk jer sebab suka...bila kentang dah empuk matikan api...boleh makan sekarang yer..dengan nasi, roti ke roti canai ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan