Rabu, 3 Oktober 2012

PUDING KEK SPAN PANDAN


Dah beberapa kali buat kek nie tapi tak pernah post kat blog sebab bila buat lupa nak amik gambo.. resepi nie amik kat blog raihana kamaruddin... gadis muda yang cantik dan cerdik lagi kreatif ..memang seronok lawat blog dia...

Buat kek nie sebelum2 nie kek span tu akak buat sendiri tapi ari tu waktu jalan2 kat pasaraya kat daerah kerjaku ini terpandang kek span pandan yang da siap dan cantik...apa lagi terus ku tangkap nie macam dah memudahkan kerja nie... maka akak pun beli ler 2 buku... Bahan2 untuk buat puding pun siap ada semua kat pasaraya tu eerrr   memang senang la nak cakap mcmana lagi dah senang lagi senang..hehehehhe

Mari kita lihat sama2 bahan2 untuk menghasilkan 1 buku kek nie
1 keping kek span pandan...klu nak guna yg kosong pun boleh...
85 gram tepung hoen kwee 
1 cawan gula pasir
2 sudu serbuk agar2
250 ml santan kotak - akak penah guna santan fresh tapi agak kurang enak sebab rasa muak ..santan fresh rasa lemak betul menyebabkan rasa muak dan tak boleh makan lebih
santan kotak tadi perlu dicampur dengan air dan jadikan ianya 1.1 liter cairan
1 camca perasa pandan
2 sudu pewarna hijau pandan
kelapa kering untuk tabur atas kek

cara2 membuatnya
1.  kek span hendaklah dipotong menjadi 3 bahagian
2.  bahan selain dari kek tu masukan dalam periuk dan satukan semua...gaul sebati baru nyalakan api...masak bahan tadi hingga nampak kilat dan pekat...terus matikan api
3.  ambil loyang 9 inci seelok2 guna loyang yang boleh dibuka tepi atau tapaknya boleh tanggal..ini untuk memudahkan proses memotong kek tersebut...sapu dengan minyak atau margerin..sapu rata
4.  susun kek dalam loyang..letak 1 keping dulu pastu siramkan puding yang dibuat tu..bila dah rata dan nampak tenggelam... letakkan lagi 1 keping , buat lagi cam tadi sampai siap....dan siap semua taburkan dengan kelapa kering atas kek dan sejukkan...sejukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih nikmat dan lazat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan