Isnin, 13 Disember 2010
UDANG DAN KOLESTROL
Bagi sesiapa yang memandang gambar udang di atas nie..agak2 rasa mengiurkan tak?... Tak ker...heee..bagi aku la udang nie peh memang mengiurkan...
Harganya mencecah RM60.00 sekilo waktu Raya Cina..jika hari2 biasa dapat juga RM 45 ke RM 50 bergantung kepada kuantiti udang tersebut. Jika banyak kuantitinya maka berkurang ler sedikit harganya...jika banyak emmm..maka meningkat ler kan...
Dengan besarnya udang tersebut maka banyak ler kolestrol udang nie..hehehehe..tapi disebabkan sedap maka kolestrol tu kita letak ler kat tepi... nanti sakit kita cari ubat eaa... Bagi kami sekeluarga sesekali kami akan beli udang nie untuk jamu anak2, tak le diorang gelojoh bila sesekali jumpa..
Kata mak mertua aku." ko belikan diaorang udang sampai jemu makan..nanti da jemu tau ler diaorang berhenti makan".. jadi kami suami isteri kadang bila tengok anak2 da mula gelojoh ngan udang, kami akan jamu sampai jemu... nanti lama la diaorang tak minta...
Kolestrol udang antara yang paling tinggi dan penyebab kepada naiknya LDL (kolestrol jahat), bila kolestrol jahat ini meningkat maka risiko kepada beberapa penyakit akan meningkat juga terutamanya penyakit lemah jantung. Udang juga mempunyai asid yang boleh menyebabkan penyakit "gaot" di mana tumpukan asid berlebihan didalam badan menyebabkan sendi2 badan menjadi sakit dan kadangkala ianya menjadi bengkak...
Pada zaman sekarang ini terutamanya di Malaysia, rakyat dinegara kita ini kebanyakan mengalami sakit kerana terlebih makan...tak kata orang lain , fakta ini untuk mengingatkan diri aku sendiri juga sebenarnya... Bila nak makan atau membeli makan tu ingat2 la orang susah..klu tak perlu baik duit tu sedekahkan jer kat orang susah...huhuhuhuhu..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan