Ahad, 19 Disember 2010

KEK AIS KRIM


Ini adalah percubaan pertama akak buat kek ais krim ...resepi asal dari blog Cik Mat Gebu tapi akak oter guna bahan yang ada kat rumah...nak ikut betul2 pengsan ler..huhuhu..Cik Mat tu dah pro..akak nie amatur jerk..
Lapisan kek tak berapa jadi sebab tak nak ikut cara sifu..padan muka aku..tapi takat nak makan anak2 boleh le..takpe..takpe lain kali ikut cara cik mat yer...
Sepatutnya kek ni dimasukan kedalam bekas yang betul2 boleh muat kek dan dilapis dengan plastik untuk mendapatkan fizikal kek yang menarik dan cun...
Okey jom kita tengok bahan2 dan cara2 buat kek nie ea...

BAHAN2
3 biji telur
250 gm tepung optima..tepung nie siap gula so tak yah campur gula lagi mudah
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan minyak jagung..klu nak letak mentega yang dicaikan pun boleh
1/2 cawan air masak
1 mangkuk ais krim untuk melapis nanti...huhu tak yah buat yer beli jerk yg da siap kat kedai tu...

CARA2
1. Pukul telur bersama 1/2 cawan air sehingga kembang
2. Setelah itu masukan tepung dan serbuk koko..pukul selama 5 minit
3. Masukan pula minyak tadi dan pukul lagi selama 2 minit...pukul guna mixer yer..klu guna tangan akak tak ukur ler plak brape minit...
4. Setelah siap bakar selama 1/2 jam hingga 45 minit mengikut oven masing2
5. Da masak kan keluarkan dari loyang dan sejukkan...
6. Da sejuk kek tu potong kek menjadi 3 lapis....akak malas nak bakar sikit2, iaitu selapis..selapis..jadi akak bakar sekali pastu potong jadi 3 lapis..huhuhu..
7. Dah tu ..amik plastik..alas atas loyang ..masukan lapis yang pertama...pastu lapis guna ais krim...lapis sampai siap...masukan kek kedalam peti ais yang tempat beku tu yer...selama 4 hingga 5 jam sebelum kek boleh dimakan

Kek ni akak buat malam...jadi pagi2 tu sarapan ngan kek ais krim hehehehe...excited beb...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan