Selasa, 28 Disember 2010

MUSIM UDANG...UDANG BALING BALING

Maaf yer bukan musim udang kat sungai ke laut tapi musim udang kat rumah...yang ni masak pun ala2 jer..sebab cik abang dah tanya..eh mana udang beli aritu yer...napa tak masak lagi...maka aku pun keluarkan ler udang tu cukup2 jer sorang 1 ..sebab dah ada lauk lain kat rumah..tapi...semua makan terkulat2 ler sebab tak puas...hehehehe...sian jer anak2 mama
masak pun guna resepi mudah jer ..kira baling2 siap jer la...tu pun menjilat jari sebab udang baru pastu udang laut lak kan..kalau udang bela..rasanya agak kurang sedikit
ok jom akak bagi resepi udang baling baling nie

BAHAN2
6 ekor udang bersaiz sederhana
1 biji telur
1/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci halia *
1 sudu kecil ketumbar*
minyak untuk mengoreng
garam secukup rasa
1/2 cawan air

CARA2
1. siang udang dan bersihkan
2. tumbukan bahan yang bertanda bintang, sebab ckt kan kalau nak kisar macam tak lumat jerk..jadi kena tumbuk guna lesung yer...
3. panaskan minyak, masukan bahan yang telah ditumbuk dan masukan garam..bila dah garing masukan udang dan tutup..sebab udang bersaiz agak besar kena pastika betul2 masak yer
4. balik2 kan udang jika agak2 dah cam garing sangat masukan air, kalau tak hangus nanti...
5. bila dah agak2 udang masak pecahkan telur dan tutup sebentar kuali...
6. bila telur dan mengeras..balik2 kan dan angkat..maka sedia untuk dihidang dan maka..
udang ni kan makan sejuk pun sedap...sebab udang barukan ..dia punya rasa memang umph...bukan takat jilat jari habis semua yang berbaki dijilat...hehehehe....anak2 akak ler tu..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan