Isnin, 14 Mei 2012

ROTI JALA ULANGAN

hehehehe....punya syok makan roti jala ni kan akak ulang buat lagi ujung minggu tapi kali nie dengan design berlainan, resepi tetap sama....tapi kari lain sikit, kali nie dengan kari ayam kampung peeehhhhh lagi shedap korang....


akak paparkan resepi kari jer la eh

BAHAN
1 ekor ayam kampung lebihkurang dalam 1.5 kg
3 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
2 biji cili merah
1 inci halia
1 inci kunyit
6 sudu kari mak siti
1 kotak santan
2 biji kentang
1 cawan air asam
minyak untuk menumis
garam
air

CARA MEMASAK
1.  Bawang besar, bawang kecil, cili, halia, kunyit - di kisar bersama
2.  Kentang kupas dan di potong 6
3.  Panaskan minyak didalam periuk agak2 dalam 1 cawan minyak....bila dah pijar masukkan bahan yang dikisar tadi, bila suda naik bau masukan rempah kari bersama 1 cawan air...tumis hingga garing atau bila sudah naik minyak
4.  Bila sudah naik minyak masukan ayam bersama 1 liter air... biarkan sehingga ayam empuk, ayam ni akak beli ayam muda jadi kejap jer dah empuk..bila ayam dah empuk masukan kentang dan garam..ikut citarasa masing2 yer tahap kemasinan masakan... lepas tu masukan santan dan biarkan mendidih dengan api kecil hingga minyak naik...baru la sedap dan matikan api...siap...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan