Salam semua.... hari nie akak masak ikan talapia goreng berlada bersama kacang panjang goreng, semalam masak sup kambing tapi tak sempat nak amik gambar.. akak masak hari2 kan dapurku sudah macam restorate...hari2 tukar menu ehhh kalau masak sama jer eeemmmm tak mau makan ler orang dirumah tu..
meh kita tengok resepi
BAHAN2
4 ekor ikan talapia dipotong 2
serbuk kunyit
garam
2 labu bawang besar
10 tangkai cili kering
3 ulang bawang putih
2 biji tomato
1 sudu gula pasir
garam
minyak untuk menumis
CARA2
1. Ikan dicuci dan lumur dengan serbuk kunyit dan garam, dah tu goreng hingga garing, asingkan
2. Cili kering direbus biar lembut dan kemudian kisar dengan bawang putih, bawang besar dan tomato di potong dadu
3. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar, agak minyak dan naik masukan bawang besar dan tomato..tumis hingga layu lepaskan tu masukan gula dan garam...dah sebati masukan ikan dan gaul rata...siap dah boleh makan...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan