salam teman-teman.....
Lama tak post gambar makanan masak2 ni kan....akak nie sebenarnya hari2 masak, memasak adalah aktiviti wajib kat rumah...rasanya tiada sehari pun cuti, hatta memasak air pun masak jugak kan...
Aktiviti hujung minggu hari tu adalah roti jala ni sebab pagi2 dah bersarapan berat..nasi bersama ikan asam pedas jadi menu tengahari kena yang agak ringan sedikit la kan...maka pusing2 kat dapur ternampak la bekas roti jala tu dan kebetulan dalam peti ais ada ayam...dan kebetulan selepas bersarapan akak meneman cik abang kekedai barangan hardware dapur... maka ternampak lah mata ini dengan kuali leper yang dikhususkan untuk memasak roti jala...dengan rasa gatal tangan maka akak pun membeli...dan dek semangat kuali baru maka terhasil la menu ini....
Selama ni akak buat roti jala dengan kuali biasa jer...atau dengan frying pan tu...tapi jarang2 ler membuatnya sebab emosi yang malas...boleh gitu..emosi eaaa...hehhhehe.. sampai anak dara kecik tu bertanya, "mama penah ke buat roti jala nie" huhuhuhu...nampak benor le lama sungguh menu ini tidak dirai didapurku nan indah...
Bersama-sama gandingan roti jala ini adalah...buah kuini...sedapkan nampaknya...buah dah siap potong tinggal makan jer...emmmmm sekelip mata jerk lesap dari pinggan, kalau disuruh memasing mengupas sendiri emmm jamu la gak tapi jamu mata jer...
Nak letak gak ker resepi roti jala nie...akak sebenarnya tak ada sukatan semua main bohhh jer tapi senaraikan jer la eh...
BAHAN
1/2 kg tepung gandum
1 biji telur
1 1/2 liter air - yang ni akak kurang pasti sebab tak sukat jangan masukan semua air eh masuk sikit2 tau
1 camca garam
CARA
Tepung diayak dahulu yer takut mana tau ada ulat ke kumbang kan, pastu masukan garam, telur gaul sebati. Kemudian masukan air sedikit2 sampai sebati semua....lepas tu masukan adunan dalam blender supaya ianya cantik tak bergentel2.... sambil2 tu panaskan kuali....dah siap boleh la mula mengirai....sampai sudah..
Roti jala ni biasanya dimakan bersama kari ayam tetapi arwah mak mertua akak suka makan dengan serawa durian...sedap la juga tapi tekak akak nie susah nak kawan roti jalan ngan serawa tu...mesti nak dgn kari gak
So mari la kita tengok cara masak kari express akak nie eh...
BAHAN
500 gm ayam dipotong dadu
2 biji kentang dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
2 labu bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia
4 sudu serbuk kari
1 cawan santan
minyak untuk menumis
air secukupnya
garam
CARA2
Panaskan minyak....bila dah pijar masukan bawang besar, bawang putih dan halia..tumis sehingga layu kemudian masukan serbuk kari bersama 1 cawan air...tumis hingga garing....dah tu masukan ayam, kentang dan tomato, kemudian masukan 2 cawan air bersama garam....didihkan dan empukkan semua bahan tu , bila dah empuk semua masukkan la santan dan rasakan garam..kalau tak masin tambah la garam yer... bila semua da rasa dan siap maka boleh la dimakan dengan roti jala tu yer.... selamat mencuba....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan