Ahad, 15 Januari 2012

IKAN KERING KURAU MASAK LEMAK NENAS

Menu panas untuk hari ini...ikan kering kurau masak lemak dengan nenas..ikan beli di Terengganu masa pergi bercuti bulan disember lepas....baru tergerak nak masak ari nie...sebab kalau masak biasanya kena rendam semalaman untuk hilangkan rasa masin...asyik terlupa jer nak merendam tu yang baru dimasak hari ni... meh tengok resepi masakan ala2 nie eh...bukan susah sangat nak masak tapi saja nk bagi kawan2 yang rajin melayarkan diri kat blog akak nie... meh kita tengok bahanya eh

BAHAN
Ikan kering kurau agak setengah ekor...sebab yang ini akak beli besar punya seekor dalam RM 25.00 kalau ada yg kecil 1 ekor jer cukup...tk semak brape gram lak sebelum rendam semalam
kalau nak tukar ikan kering duri ker pari boleh juga yer
1 biji nenas
Santan RM 2.00 - beli santan dah siap tu kan
3 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
20 tangkai cili padi
1 inci halia
i inci kunyit
1 inci belacan atau sesudu besar ikan bilis
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

CARA MEMASAK
1. Ikan kering direndam semalaman untuk buang rasa masin dan lembutkan ikan tersebut kemudian potong, saiz macam kita potong ikan biasa
2. kupas nenas dan potong tipis macam nk masuk dalam rojak tu eh...kalau nk lebarkan pun ok
3. Bahan2 lain tumbuk atau blend hingga lumat. Santan tu masukan dalam blender kemudian masukan air suam ( sebab santan dari peti sejuk kan) kira2 dalam 3 cawan air, blendkan kira2 seminit..utk gebukan santan tu balik...kalau kita masukan santan sejuk gitu aja atau campur dengan air sekalipun dia tak gebu...bila blend baru best rupa bentuk dan rasa santan tu
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang dah lumat tadi hingga naik bau.....kemudian masukan santan...ratakan santan dan bahan tumis tadi kemudian masukan ikan kering dan nenas
5. Kecilkan api biasa mendidih...rasakan tahap kemasinan...klu kurang tambah sedikit garam...agak2 semua dah masak dan layu...tutup api dah boleh makan

Masakan ni akak masak pagi sebelum gi kerja tadi...masak untuk anak dan suami makan tengahari balik sekolah. Tiap hari tu la rutin ibu2 ni kan...pagi bangun siapkan sarapan dan menu tengahari sekali...tiap2 hari kena fikir menu...pening maaa.... kalau masak lauk sama jer kang tak di makan lak...sayang jer kan..

Lauk tu akak padankan dengan ikan kembung goreng..sebab anak ke 2 dan 3 tu cerewet sikit...nanti dia kata ikan kering jer mama...lain tak der...huhuu.....geram jer
Add Image
dan untuk keseimbangan gizi akak tambah dengan sayur bendi goreng pulak....yang ini nak masak pun senang jer..kejam mata pun boleh siap... tak caya cuba eh..

Bahan cara masak sekali la eh...senang jer


15 batang bendi

1 ulas bawang merah

1 ulang bawang putih

1 sudu ikan bilis

garam dan serbuk perasa

minyak


Bendi boleh potong2 ikut suka...nak tipis ke bulat ke boleh, bawang merah dan putih hiris halus.

Panaskan minyak masukan ikan bilis dan bawang...goreng sebentar kemudian masukan garam...dan ratakan...masukan bendi dan tutup kuali sebentar untuk layukan bendi...dalam 1 ke 2 minit, ratakan semua...agak2 dah layu betul tutup api...siap untuk dimakan....

Setelah siap semua maka mama pun berkejar2 la bersiap untuk ke tempat kerja....hari2 begini...rutin harian....


Add Video
Remove formatting from selection



Tiada ulasan:

Catat Ulasan