Maaf la yer gambar nie life dari dalam kuali atas dapur...masa siap masak nie terasa2 nk update blog...tapi dah siap2 nak pegi kerja...dan terfikir nk update blog tengahari nie...lama tk update...gatal sudah itu hati
Ini adalah menu hari ini dah lama sungguh tak mengupdate dengan menu panas...selalu update kat blog nie menu dah beberapa hari....hari ini terajin la plak mengupdate terlatest dari dapur canggih ku ...hehehe... puas memikir apakah harus ku namakan masakan ini, disebabkan warna masakan ini terlebih kuning maka ala2 remaja yang masih mentah letak la nama rumaja.. sukati la nk letak nama apa kan....wawawawa....
Ayam nie akak guna ayam kampung ....kalau nk guna ayam bandar boleh juga tapi kena kurangkan kuantiti air..sebab ayam bandar cepat empuk kan... Kat tempat akak nie harga ayam kampung agak berpatutan...sekilo RM 12.00 agak murah berbanding tempat lain...suka sangat beli tapi tu la baru ari ni teragak mengupdate blog...
Ini adalah menu hari ini dah lama sungguh tak mengupdate dengan menu panas...selalu update kat blog nie menu dah beberapa hari....hari ini terajin la plak mengupdate terlatest dari dapur canggih ku ...hehehe... puas memikir apakah harus ku namakan masakan ini, disebabkan warna masakan ini terlebih kuning maka ala2 remaja yang masih mentah letak la nama rumaja.. sukati la nk letak nama apa kan....wawawawa....
Ayam nie akak guna ayam kampung ....kalau nk guna ayam bandar boleh juga tapi kena kurangkan kuantiti air..sebab ayam bandar cepat empuk kan... Kat tempat akak nie harga ayam kampung agak berpatutan...sekilo RM 12.00 agak murah berbanding tempat lain...suka sangat beli tapi tu la baru ari ni teragak mengupdate blog...
BAHAN2
1 ekor ayam kampung
2 ulas bawang besar *
5 ulas bawang kecil *
10 tangkai cili padi *
2 sudu besar ketumbar *
1 sudu besar jintan kasar *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
1 batang serai *
2 biji kentang - dipotong 4
2 keping asam keping
1 1/2 liter air
1 cawan susu cair
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
CARA2
1. Ayam bersihkan dan potong ikut selera..tapi disebabkan ini ayam kampung yang agak besar ..peha jer dah sejengkal jadi lelaki dewasa...jadi kena la potong kecil untuk memudahkan proses memasak ...supaya daging cepat empuk
2. Bahan2 bertanda * cuci dan blender jadi satu
3. Panaskan kuali ke periuk ke ikut selera memasing tapi tadi akak masak guna kuali wok yang ada tutup tu...sebab dia tebal dan ayam cepat empuk...maklum orang kerja..nk kejar waktu nk pegi keje... Masukan bahan yang telah diblender tadi, tumis sehingga naik bau
4. Dah naik bau tadi masukan ayam dan gaul sebati, masukan air dan biarkan mendidih...masukan asam keping dan garam secukup rasa... tutup kuali dan kecilkan api ....
5. Sesekali gaulkan masakan supaya tak berkerak kuali tu nanti...biarkan sekira2 1/2 jam atau sehingga daging benar2 empuk dan masakan menjadi sedikit pekat...
6. Masukan kentang... dan tutup kembali dalam 10 minit..rasakan kemasinan masakan...kalau dah secukup rasa...boleh la matikan api dan hidang...
Masakan ini menggunakan ayam kampung jadi tak perlu perasa tambahan selain dari garam...sebab ayam tersebut sudah cukup lemak dan manis...sudah secukup rasa....memang sedap...
kannn...x anta pun kat umah..isk..isk...
BalasPadamheheheh...tk cukup leh makan kt umah
BalasPadam