Isnin, 28 Februari 2011

KUIH BINGKA PISANG


Kuih bingka pisang atau kuih bakar pisang...apa2 pun nama pun tak kisah la..memang cara untuk memasaknya adalah dengan membakar kan... yang ni akak buat untuk dibawa ke surau sebab kat surau ada kelas agama... yang kat bawah ni akak dah potong2 dan tinggalkan 6 keping kat rumah untuk dimakan oleh orang kat rumah...tapikan orang2 kat rumah nie tak brape suka kuih manis nie...yang ckt ni pun tak dimakan last akak bawa gi opis bagi kawan2 makan..huhuhu

Nak cerita ni, punya la semangat pegi surau hari Ahad lepas ni...ada kelas agama, dan ustazah pulak ustazah yang baru dipanggil pertama kali...tup tup tunggu punya tunggu ustazah tak datang..dia lupa ada kelas adeh....akak pun lupa nak ingatkan ustazah...alahai..

abis camne nie...kariah ada yang dah datang tapi ustazah tak ada...macamana...macamana...last last akak ler jadi ustazah... adeh... buat le kelas perkongsian ilmu, mujur disurau ada kitab2 yang boleh dijadikan rujukan... maka akak ambil la satu kitab dan belek2 akak amik tajuk berkenaan MAKHLUK, cerita lebihkurang siapa makhluk disisi Allah dan peringkat2 makhluk nie... mujur ada juga sedikit2 ilmu boleh la dikongsikan sesama...dapat juga la 1 jam usrah Alhamdulillah... tapi peh... first time buat usrah selalu jadi ahli jer... mmmm
OK la kita tengok resepi kuih bingka pisang ni yer..

kat bawah nie akak bagi resepi macamana nak buat kuih nie yer..senang jer buatnya..pejam mata pun boleh jadi..hehehehe...

BAHAN
2 cawan pisang yang telah dilenyek atau kisar, boleh guna pisang kapas, meda, lemak manis
1 1/2 cawan santan pekat , disebabkan sekarang ni tak payah susah2 perah santan beli jer santan pekat yang dah siap kat kedai tu kan beres...
1 cawan air
1 1/2 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepun naik sendiri - kalau nak guna tepung gandum jer pun boleh yang nie akak da outer sikit resepinya

CARA2
1. Blendkan pisang, santan dan air...
2. Tuangkan bahan di atas kedalam mangkuk kemudian masukan gula..gaulkan rata selepas itu masukan kedua2 jenis tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata.
3. Dah siap semua masukan ke dalam loyang yang telah dioleh dengan sedikit minyak untuk mengelakan kuih lekat bila masak nanti
4. Siap semua bakar dalam oven kepanasan atas bawah dengan kepanasan 160 - 170 darjah selama 1 jam...
5. Setelah masak..sejukan dan potong untuk dimakan...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan