Musim cuti sekolah...hampir setiap hujung minggu akak akan masak lauk2 main table pengantin...penat gak dan rasa jemu nak makan masakan sendiri...tapi mana boleh jadi kan asik makan kt kedai jerk... ada satu kedai nie jual nasi ayam penyet dan bakso yang agak boleh tahan sedap la... biasa akak makan nasi ayam penyet jerk...tapi satu hari tu akak makan bakso... Dan akak rasa agak mahal gak la... sebab daging bakso tu tak brape ketul jer dan mee pun sikit jer..
Dan sesuap demi sesuap akak habiskan bakso tu sambil minda merakam rasa , apa dan bagaimana gaknya nak buat sendiri bakso nie yer...rasa2 macam dapat jer rasa....hehehe macam ler kan
Maka di satu hujung minggu akak pun mereka2 la bakso nie dan rasanya not bad...heheheh puji diri sendiri la plak kan...tapi siapa nak puji kalau bukan diri sendiri...tak yah nak harap orang lain la kan
meh akak bagi resepi bakso mudah dan ringkas ini..
BAHAN2
10 ketul daging bakso - beli jenama armiya...kat tempat akak nie boleh kata mana2 kedai boleh didapati... dia agak mahal tapi sedap ...cap jempol punya
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 kiub pati ayam
1 liter air
1 camca lada sulah, kalau nk lebih pedas tambah lagi yer...yang nie pastikan lada sulah blend sendiri..baru ngam
garam secukup rasa
Suhun - beli RM 1 kat kedai tu - timbang punya bukan yg dah siap paket2 tu tau
bawang goreng
daun sup
CARA2
1. Suhun tu rendam kasi lembut punya eh
2. Masukkan air kedalam periuk bersama daging bakso tersebut, daging tu kalau nak lebih pun boleh yer, suka ati ler...tu yg akak bagi tu ukuran makan 2 orang tapi kalau nk makan lebih masuk ler tak der sapa marah pun
3. Bawang putih titik dan potong2, halia hiris halus..masukan terus kedalam periuk...bila dah didih masukan kiub pati ayam lada sulah dan garam...rasakan kemasinannya
4. Dah siap masukan suhun dalam mangkuk dan tuang kuah..masukan bawang goreng dan daun sup...kalau rasa2 nak masuk sayur hiriskan kobis halus2 masukkan...
5. Kalau kurang pedas dan nak lagi sedap makan dengan sambal kicap ...sebab akak malas nk buat lada yg makan dengan bakso tu...rasa lbhkurang jerk dengan sambal kicap yg akak biasa buat kt rumah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan